subota, 2 decembra, 2023

Biljana Stojković: Aktuelna vlast je zagadila celokupni javni prostor

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. marta 2022. (Beta) – Kandidatkinja koalicije “Moramo” za predsednika Srbije prof. dr Biljana Stojković izjavila je danas da je promena vlasti u Srbiji nužna da bi se demontirao partijski sistem koji je zagadio celokupni javni prostor i da se omogući funkcionisanje pravne države.

Stojković je u intervjuu agenciji Beta kazala da je promena vlasti neophodna i da bi se prekinulo s rasprodajom prirodnih resursa, s trovanjem zemlje, vode i vazduha, te da bi se napokon uveo princip lične odgovornosti za svakog nosioca javne funkcije, od predsednika države kao prvog činovnika na Andrićevom vencu, do poslednjeg u najmanjoj mesnoj zajednici.

“U osnovi svih problema s kojima se suočavamo u Srbiji nalazi se nepoštovanje zakona i svakodnevno kršenje Ustava. Takva praksa je začarani krug uzroka i posledica autokratije koju živimo već deset godina. Ako želimo da budemo civilizovana i demokratska država, politički vrh mora biti promenjen”, naglasila je ona.

Po njenim rečima, demontaža partijske države nakon promene političkog vrha biće prvi zadatak nove vlasti.

“Umesto naprednjačkog upravljanja institucijama, pravosudjem, medijima, državnim budžetom i državnom imovinom, vlast nad sopstvenim životima preuzeće gradjani kroz iskrene parlamentarne predstavnike narodne, a ne partijske volje”, navela je Stojković.

Otvoriti sva tajna dokumenta

Dodala je da će drugi zadatak biti otvaranje svih dokumenata koji su proglašeni državnom ili poslovnom tajnom, a iza kojih se krije ogromna korupcija.

“Važno je da udjemo u trag novcu koji je pokraden od gradjana Srbije, kao i da procesuiramo sve ljude koji su u tome učestvovali. Treće pitanje je bezumna rasprodaja zemlje i naših prirodnih resursa. Mi kao gradjani pod vladavinom Vučićeve partije nismo u prilici da utičemo na ulazak multinacionalnih kompanija, kako rudarskih tako i drugih, i poklanjanje naše zemlje i naših imanja u njihove ruke i džepove domaćih i stranih tajkuna. To će biti prekinuto”, istakla je kandidatkinja koalicije “Moramo” za predsednika Srbije.

Stojković je naglasila da će sve fabrike koje truju našu zemlju, vazduh i vodu morati da prestanu sa radom dok ne preurede svoje poslovanje i prilagode ga ekološkim standardima koji su zakonom definisani.

“Konačno, svako ko radi u državnoj upravi i javnim preduzećima moraće da preuzme punu individualnu odgovornost za svoje postupke. Drugim rečima, niko se neće kriti iza partijske knjižice. Sve što sam nabrojala jeste, u svojoj suštini, demontaža partijske države i izgradnja demokratskog društva”, ocenila je profesorka.

Predsednik treba da poštuje Ustav

Na pitanje šta bi promenila u rukovodjenju državom u odnosu na aktuelnog predsednika, Stojković je kazala da će se držati predsedničkih ustavnih nadležnosti i biti garant poštovanja prava, pravde i ljudskih sloboda, “zato što to jeste prva i najvažnija uloga predsednika”.

“Naš Ustav je dobar i pokriva osnovne elemente na kojima bi trebalo da se zasniva moderna i demokratska država sa dostojanstvenim gradjanima. Odlazeći predsednik države je pogazio ova ustavna ovlašćenja i prigrabio za sebe vlast koju mu Ustav ne pruža”, kazala je ona.

Upitana kako ocenjuje trenutnu socijalnu i ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi društvo u Srbiji, Stojković je rekla da osiromašenje našeg društva ne vide samo naši građani, već su takvu poraznu ocenu uspešnosti naše zemlje dale brojne međunarodne agencije i nezavisna istraživanja.

Srbija među najsiromašnijim evropskim državama

“Mi spadamo među najsiromašnije evropske države s trećinom građana koji se nalaze ispod granice siromaštva. Dve trećine stanovništva ima primanja ispod prosečnih 70.000 dinara. Najbolji pokazatelj kvaliteta života u našem društvu je Džini koeficijent – mera socijalne nejednakosti u društvu. I po ovom parametru smo najgori u Evropi, s ogromnim brojem veoma siromašnih građana i malim brojem privilegovanih bogataša iz ‘Beograda na vodi’. U ovoj činjenici ogleda se sva nesreća u kojoj živimo”, objasnila je profesorka.

Kazala je da u “bespomoćno” siromašnoj zemlji, basnoslovno bogatstvo je moguće samo uz visoku korupciju koja je uvezana s političkom elitom u sistemu mafijaške hijerarhije moći.

Na pitanje da li bi i koliko promena na čelu države uticala na rešavanje ekoloških problema, Stojković je navela primer kojim opisuje, kako je kazala, odnos naprednjačkog režima prema gradjanima, s jedne, i korporativnog kapitala, s druge strane.

Izduvni gasovi automobila i fabrike stranih vlasnika

“Niko od nas ne može da registruje automobil ukoliko se iz auspuha oslobadja previše štetnih izduvnih gasova. Međutim, sasvim nam je jasno da fabrike, posebno stranih vlasnika, nemaju nikakvih ograničenja u zagađivanju zemlje, vazduha i vode. Naše insistiranje da država primeni sopstvene zakone koji regulišu poslovanje ovih korporacija u ekološkim standardima, obično se završava napadima predsednika, premijerke i celog vrha vlasti na građane, šaljući nam se besmislene optužbe da smo protiv Srbije i njenog ekonomskog razvoja”, kazala je.

Naglasila je da strani investitori koje dovodi ova vlast uglavnom su oni koji našu zemlju vide kroz naočare jeftine radne snage, visokih državnih subvencija i jeftinih ulaganja budući da su tzv. zelene tehnologije veoma skupe.

Prljave kineske tehnologije

“Upravo je to razlog dolaska prljavih kineskih tehnologija i sasvim neodgovornog rudarenja svuda po Srbiji. Dodatno, brojnim gradjanima širom zemlje oduzeta su imanja, njive i kuće, prema odredbama Zakona o rudarstvu ili nakon proglašavanja javnog interesa po različitim osnovama, a sve u korist profita domaćih tajkuna i sumnjivih stranih investitora. Nakon smene ove vlasti poštovaće se zakoni koji uredjuju ovu oblast, biće sprečena korupcija i uspostaviće se pravna sigurnost poslovanja”, ocenila je Stojković.

Upitana da li očekuje drugi krug predsedničkih izbora, Stojković je kazala da očekuje da će postojeća raspodela opozicionih snaga, u kojoj postoji i prava leva opcija u političkom spektru, podići izlaznost i aktivirati dugogodišnje apstinente.

“Motivisanost gradjana za promene se oseća u vazduhu, a velika izlaznost na izbore će nas dovesti do drugog kruga predsedničkih izbora”, istakla je.

Upitana o odnosu Srbije prema ratu u Ukrajini, Stojković je rekla da se mora okončati politička magla koju kreira Aleksandar Vučić.

“Zbog sopstvene nesigurnosti, u pokušaju da se snishodljivo umili raznim centrima moći, a da istovremeno našim gradjanima projektuje sliku odlučnog velikana u medjunarodnim vodama, često smo svedoci groteskne parodije. Važnije od toga je činjenica da nas političko muljanje zaustavlja u društvenom razvoju, jer ne znamo ni gde smo krenuli, niti gde ćemo stići”, ocenila je.

Rat je započela Rusija

Naglasila je da se trenutno odvija velika i ozbiljna podela na geopolitičkom planu sveta i da se nada da se nećemo naći na pogrešnoj strani istorije kao što smo se našli devedesetih godina nakon pada Berlinskog zida.

“Rat je započela Rusija svojim napadom na suverenu državu. Svedoci smo ozbiljne humanitarne katastrofe i velikog broja ljudskih žrtava. Tu činjenicu bismo morali da uvažimo”, navela je profesorka.

Na pitanje Bete kako ocenjuje zahteve Kosova da se pod hitno učlani u NATO, Stojković je kazala da se radi o nerealnim i neosnovanim zahtevima.

“NATO jeste na Kosovu, ali Kosovo nije u NATO. Bez prethodnog uređenja odnosa na zapadnom Balkanu, što podrazumeva stišavanje nacionalističke retorike i razvijanje suživota ljudi različitih nacionalnosti, ne mislim da bi bilo dobro da Kosovo bude primljeno u NATO, niti će se to desiti. Pripajanje Kosova jednom vojnom savezu poslužilo bi za podizanje tenzija od čega bi profitirala sadašnja vlast u Srbiji, a odnosi bili još više narušeni”, zaključila je Biljana Stojković, kandidatkinja za predsednika Srbije.