subota, 3 juna, 2023

Žene u crnom održale protest ‘Stop ratu u Ukrajini’

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. marta 2022. (Beta) – Organizacija Žene u crnom održala je danas u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu protest “Stop ratu u Ukrajini”, protiveći se invaziji Rusije na Ukrajinu.

Aktivisti te organizacije držali su transparente s ispisom: “Žene u crnom protiv rata”, “Podržavamo ruske dezertere”, “Stop okupaciji Ukrajine”, “Podržavamo ruske feministkinje”, kao i veliki baner s ispisom: “Stop ratu u Ukrajini” na ruskom, ukrajinskom, engleskom i srpskom jeziku.

Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović izjavila je da je važno da se Srbija pridruži sankcijama protiv ruskih oligarha, “militarsta” i drugih koji pomažu invaziju na Ukrajinu.
“Srbija mora da se jasno opredeli jer su mnogi srpski dobrovoljci prustni u proruskim snagama u Ukrajini”, kazala je ona.

Zajović je naglasila da su dobrovoljci ista “ekipa” koja u Srbiji veliča osuđenog ratnog zločinca generala Ratka Mladića, a koja je “uznapredovala” dolaskom na vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je uputila podršku antiratnom pokretu u Rusiji koji, kako je navela, uprkos hapšenjima organizuje akcije protiv “tiranije” predsednika Rusije Vladimira Putina.

Zajović je istakla da je ta organizacija protestom želela da pruži solidarnost sa Ukrajincima, kao i da zahteva povlačenje Rusije iz te zemlje i zaustavljanje “varvarskog uništavanja”.