ponedeljak, 11 decembra, 2023

U beogradskoj Knez Mihailovoj skupovi podrške Rusiji i osuda napada na Ukrajinu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. marta 2022. – U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu danas su održana dva skupa povodom sukoba u Ukrajini. Jedan u organizaciji Žena u crnom (ŽUC), koja traži “obustavljanje ruske agresije” a naspram njih su članovi i simpatizeri Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) koji traže od srpske vlasti da priznaju nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Aktivisti ŽUC tokom mirnog protesta kod Ruskog cara (nekad Restoran Zagreb) držali su transparente “Stop ratu u Ukrajini”, “Putine, dalje ruke od Ukrajine” i “Podrška ruskim i beloruskim dezerterima” a jedna od učesnica skupa nosila je zastavu Ukrajine.

Aktivistkinja Staša Zajović rekla je novinarima da oni ovim činom žele da pokažu solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini i da traže obustavljanje ruske agresije na tu zemlju.  “Srbija treba jasno da se opredeli protiv ruske agresije”, rekla je Zajović i dodala da Žene u crnom podržavaju ruske i beloruske dezertere kao što su, naglasila je, 1991. podržavali dezertere tadašnje JNA.

foto: portalforum.rs

Naspram njih grupica grlatih jadnika-ca NKPJ urlala je u korist ukrajinskog okupatora
mašući zastavama SSSR, SKOJ-a i isticanjem povećeg portreta Josifa Visarionoviča Staljina.

Za vreme mirnog protesta ŽUC grupica je uzvikivala “Nato napolje iz Ukrajine” i “Ne-će pro-ći NA-TO fa-ši-sti!”.

Skupovi su protekli bez incidenata jer je policije bilo skoro koliko i učesnika.

D. B.