ponedeljak, 25 septembra, 2023

Federacija BiH slavi Dana nezavisnosti

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 1. marta 2022. (Beta) – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH), kao i prethodnih godina, danas se obeležava samo u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj to uobičajeni radni dan.

U Federaciji BiH obeležavaju 1. mart 1992. godine, kada je većina Bošnjaka i Hrvata na referendumu glasala za “suverenu i nezavisnu BiH”. Taj referendum su većinski bojkotovali Srbi u BiH, koji su prethodno, krajem oktobra 1991. godine održali prlebiscit o ostanku BiH u sastavu tadašnje SFRJ.

Na Baščaršiji, kod stare pravoslavne crkve, 1. marta pucano je na srpske svatove i ubijen je Nikola Gardović, a srpski predstavnici ubistvo srpskog svata smatraju jednim od okidača početka rata u BiH.

U Sarajevu je danas nizom manifestacija počelo obeležavanje Dana nezavisnosti BiH.
Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, spomenik ubijenoj deci Sarajeva i kod Večne vatre položeni su venci i cveće. Dan nezavisnosti svim građanima čestitao je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. “Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu, kao što smo je i ranije”, naveo je Komšić.

Čestitku je uputio i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, navodeći da onima, koji “u miru političkim sredstvima pokušavaju realizovati ono što ni u ratu nisu”, poručuje da se “kane ćorava posla”.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović čestitao je građanima BiH “30 godina slobode”. “Sloboda je najbitnija stvar za jedan narod i jednu državu. Odbranili smo slobodu i branićemo je uprkos političkim problemima koje imamo. BiH jeste stabilna i sigurna zemlja”, kazao je Izetbegović.

Govoreči o dešavanjima u Ukrajini, rekao je da će to “probuditi Evropu”. “Evropa se brani u Ukrajini, na izvestan način i stabilnost Balkana se brani u Ukrajini i mislim da će to biti u redu”, rekao je Izetbegović i dodao da “Ukrajinci imaju hrabre vođe, spremne da ostave život onako kako su to bili ljudi u Sarajevu da polože živote braneći slobodu”.