četvrtak, 1 juna, 2023

Gradska skupština: Sentimentalnost na rastanku

Slične objave

Podeli

“Pohvalili ste se kroz prethodne budžete koji su sve veći da se podiže standard građana i da Beograđani bolje žive. Dobro znate da to nije istina. Plate su porasle ali su se cene životnih namirnica uvećale i do 30 odsto. Da životni standard nije podignut govore usporedbe sa podacima iz prethodnih godina. Nije uputno hvaliti se i smanjenjem nezaposlenosti jer se ono projektuje kroz odlazak najpotentnijeg dela populacije i uništavanje privatnog sektora jer su poslodavci prinuđeni da više plaćaju manje obrazovanu radnu snagu u odnosnu na ona koja je otišla iz zemlje trbuhom za kruhom”.

BEOGRAD, 14. februara 2022. – Danas je u velikoj sali stare Skupštine Srbije održana 37. sednica Skupštine grada Beograda. Poput prethodnih i ovog puta, jedini predstavnici opozicije koji su prisustvovali sednici bili su odbornici Građanskog demokratskog foruma (GDF).

Deo opozicije koja bojkotuje rad Gradske skupštine puni mandat održao je protestni skup ispred zgrade Skupštin, što je redovna pojava.

Na početku, pred usvajanje zapisnika sa prethodne sednice, opozicioni odbornik Rade Veljanovski imao je primedbu na zapisnik sa prošle sednice iz razloga što u njemu piše da je sednici prisustvovalo 59 odbornika koji nisu bili na zasedanju.

Predsednik Skupštine Nikola Nikodijević uvažio je njegovu primedbu i uneo izmene u zapisnik koji je posle toga i usvojen. Zatim je otvorio raspravu o prvoj tački dnevnog reda – Plan detaljne regulacije.

Zoran Vuletić, odbornik GDF, prijavio se za diskusiju o ovoj temi i započeo izlaganje rekavši da ova tačka dnevnog reda, jeste najvažnija na današnjoj sednici, “tvrdite da predloženi plan detaljne regulacije destimuliše gradnju, ipak postoji osnovana sumnja da to nije tako” rekao je odbornik GDF na početku izlaganja.

“Izmena se odnosi na katastarske parcele 2902/7 i 2902/8 koje se nalaze na teritoriji centralnog dela opštine Novi Beograd, a koje su predviđene za školu i predškolsku ustanovu”. On je istakao da se prenamenom ovih javnih namena ugrožavaju potrebe stanovnika ove zone, jer porastom broja stanovnika rastu i potrebni kapaciteti škole i predškolske ustanove. Vuletić je pozvao da se izmenama Plana generalne regulacije izuzmu izmene osnovnih namena i zadrže namene iz važećeg Plana generalne regulacije.

Vuletić tvrdi da je ova izmena nezakonita, obzirom da je za promenu namene potrebna saglasnost Zavoda za unapređenja obrazovanja i vaspitanja kao i nadležnog Sekretarijata, što nije pribavljeno, a čime je procedura prekršena. “Građane zanima kako da unaprede kvalitet života, umesto da se polemiše o tome čija je odgovornost i koja je vlast dovela do proceduralne greške. Ukoliko Aleksandar Šapić u nekoj fatamorgani postane gradonačelnik Beograda trebalo bi da objasni mnoge kriminalne radnje koje se dešavaju na opštini koja je pod njegovom nadležnošću poslednjih deset godina. Između ostalog da objasni zašto na mestu gde je trebalo da se grade škola i vrtić, niču novi stambeni i poslovni objekti i čiji je to interes”.

foto: portalforum.rs

Rebalans nakon mesec i po dana

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da će neko pomisliti da je “čudno” što se rebalans radi nakon samo mesec i po dana od usvajanja budžeta, objasnivši da nisu mogli da predvide kakav će biti tok ekonomskih prihoda Grada koji je veći nego što je on “konzervativnim budžetom” predviđen. Vesić je ponovo naglasio da se usvaja “najveći budžet u istorji Grada” koji iznosi milijardu i 410 miliona evra ili 166 milijardi RSD. Gradska kasa je povećana za 1,3 odsto, budžeti opština za 1,7 procenata, uz to da je budžetski deficit pokriven budžetskim suficitom.

Kako je istakao zamenik gradonačelnika povećanja su planirana za komunalne radnje, male ekološke projekte i za dodatna plaćanja Gradskom saobraćajnom preduzeću zbog povećanja cene goriva.

foto: portalforum.rs

Profesor Rade Veljnovski je saglasan sa Vesićevom ocenom da je čudno diskutovati o rebalansu samo mesec i po dana od usvajanja budžeta i da to nameće “određene opravdane sumnje”. On je mišljenja da ovakve odluke ne treba da se donose na poslednjoj sednici ovog skupštinskog saziva. “Niko nije protiv izgradnje škola, vrtića i saobraćajnica, ali ipak nije jasno zašto je potrebno da se zbog toga Grad zadužuje za četiri milijarde i 120 miliona evra. Postavlja se pitanje da li je u budžetu bilo para za ove planova a ukoliko nije to znači da nisu prioritetni, a ako jesu – zašto se to nije našlo u budžetu koji je izglasan pre samo mesec dana”.

Predstavnici vladajuće većine iskoristili su i ovaj put skupštinsku govornicu za sentimentalne izlive hvalospeva predsedniku Srbije, što se, pogotovo zbog poziva građanima da podrže listu Srpske napredne stranke i koalicionih partnera, može tumačiti kao zloupotrebu govornice Gradske skupštine za potrebe izborne kampanje.

Spisak lepih želja

Predsednik GDF je kolegama iz vladajuće koalicije izrazio zahvalnost na emotivnim govorima. “Drago mi je što ste rešili da se oprostite od Beograđana”, rekao je Zoran Vuletić kojeg je predsedavajući (Nikodijević) u svom tradicionalnom maniru prekidao (uz isključivanje mikrofona), optužujući ga da se ne drži dnevnog reda i da govornicu koristi za ono za što su je zloupotrebljavali i odbornici vladajuće većine – za izbornu kampanju.

“Pohvalili ste se kroz prethodne budžete koji su sve veći da se podiže standard građana i da Beograđani bolje žive. Dobro znate da to nije istina. Plate su porasle ali su se cene životnih namirnica uvećale i do 30 odsto. Da životni standard nije podignut govore usporedbe sa podacima iz prethodnih godina. Nije se uputno hvaliti i smanjenjem nezaposlenosti jer se ono projektuje kroz odlazak najpotentnijeg dela populacije i kroz uništavanje privatnog sektora jer su poslodavci prinuđeni da više plaćaju manje obrazovanu radnu snagu u odnosnu na ona koja je otišla iz zemlje trbuhom za kruhom”.

Vuletić je istakao da se budžet glavnog grada ne može izdvojiti od budžera Republike Srbije koja je na korak od dužničkog ropstva, rekavši da je ova vlast zadužila Srbiju za deset milijardi evra. “Štetni i netransparentni ugovori sa Kinom doći će na naplatu  i biće pogubni po ekonomiju”. Predsednik GDF je na kraju poželeo smenu aktuelnog režima.

Milena Markov