subota, 3 juna, 2023

Brnabić o eventualnoj tužbi Rio Tinto: Ne plašimo se

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. januara 2022. (Beta) –  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto posle odluke vlade da poništi sve dozvole u vezi projekta iskopavanja litijuma u Jadru.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

“Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše građane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije”, kazala je premijerka.

Komentarišući saopštenje kompanije Rio Tinto u kom se izražava “zabrinutost” zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar, premijerka je kazala da bi volela da su takvu zabrinutost pokazali ranije i da su, kako je rekla, bili otvoreniji za komunikaciju sa građanima Jadra i Rađevine.

“Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni građanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo”, kazala je predsednica vlade Srbije.

Dodala je da odluku o Rio Tinto ne vidi kao iznuđenu jer kako je rekla, bilo je mnogo većih i dužih protesta.

Upitana da li i posle odluke vlade očekuje nove proteste i blokade puteva, Brnabić je kazala da su ispunjeni svi zahtevi organizatora tih skupova i da bi sve drugo osim prekida protesta bila “čista, suva politika”.

“I to je u redu, samo nemojte onda da se krijete iza zelene agende. Ali hajde da je prejudiciramo, hajde da verujemo da su svi ljudi odgovorni i ozbiljni, da su postavili svoje zahteve i da ih je vlada ispunila, i zahteve Save Manojlovića koji je svoju reč prekršio i koji je nepismen i lažov, i zahteve Aleksandra Jovanovića Ćute”, kazala je premijerka.

Navela je i da neće “dozvoliti” da “uspe pokušaj političke obmane onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju” da kako je rekla, sve svale na aktuelnu vlast. “Dragan Đilas se dodatno obogatio od Rio Tinta, njegov kum je za 717.000 evra prodao zemlju toj kompaniji. Nebojša Zelenović je 18 godina radio i živeo pored Rio Tinta, a nikad ga nismo čuli da je do pre šest meseci rekao jednu reč protiv te kompanije, da je bio zabrinut i da je razgovarao sa meštanima Gornjih Nedeljica. Mi ni luk jeli, ni luk mirisali a sad da svalite sve na Aleksandra Vučića i SNS. Pa neće moći”, rekla je premijerka.