četvrtak, 1 juna, 2023

Severna Makedonija dobila novu vladu

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 17. januara 2022. – Parlament Severne Makedonije potvrdio je novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), nakon više od dva mjeseca političke krize.

Za novu koalicijsku vladu glasala su 62 zastupnika, a protiv je bilo njih 46, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Kovačevski je nasledio Zorana Zaeva koji je podnio ostavku u decembru nakon teškog poraza svoje stranke na lokalnim izborima od VMRO DPMNE-a.

Kovačevski je čelno mjesto SDSM-a preuzeo u decembru i obećao se suočiti s energetskom krizom u zemlji i pokušati se približiti Evropskoj uniji, što je put koji trenutno blokira Bugarska.

Cilj je približavanje EU

“Imamo retku mogućnost i šansu da se u razdoblju od dve i po godine posvetimo realnim problemima i životima građana. Imamo obavezu, poslije toliko godina čekanja, približiti se EU-u. Kao što je prethodna vlada ispunila cilj – punopravno članstvo u NATO-u, tako će ova započeti pregovore koji znače ekonomski napredak i razvoj”, rekao je on.

Povodom zahteva opozicije da se održe vanredni parlamentarni izbori, on je rekao da će izbori biti u redovnom terminu tek 2024. godine. Vladajuća većina okupljena oko SDSM-a i albanske partije DUI ima 64 zastupnika u parlamentu Severne Makedonije koji ima ukupno 120 mesta.

M. M.