ponedeljak, 11 decembra, 2023

Kosovska policija zaplenila izborni materijal iz Srbije

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 15 januara 2022. – Policija Kosova je potvrdila 15. januara da je dan ranije zabranila da se iz Srbije uveze izborni materijal za referendum, koji organizuje Srbija za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako se navodi u saopštenju, 14. januara su na graničnom prelazu Merdare stigla tri vozila – jedan automobil i dva kamiona – srpskih registarskih oznaka, u kojima je bilo šest osoba. U tim vozilima je bio materijal za koji se sumnjalo da će biti korišćen za održavanje srpskog referenduma na teritoriji Kosova.

“U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva prevozna sredstva (kamioni) su upućeni na Carinu, a nakon obavljenog razgovora lica su se svojim vozilom vratila u Srbiju”, navodi se u saopštenju Policije.

“Umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ih na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske Policije”, rekao je Petar Petković.

Petković je rekao i da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku preneo da su prekršeni svi sporazumi. Međunarodna zajednica je pozvala 14. januara Vladu Kosova da dozvoli Srbima da glasaju na predstojećem referendumu kojeg organizuje Srbija.

U saopštenju više zapadnih država izražava se žaljenje što Vlada Kosova nije dozvolila OEBS-u da prikuplja glasačke listiće sa Kosova tokom referenduma u nedelju (16. januar).

Međutim, državni vrh Kosova je na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini izneo jedinstven stav o održavanju referenduma Srbije na teritoriji Kosova, a to je da pripadnici srpske zajednice mogu da glasaju putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.

U saopštenju Predsedništva, Vlade i Skupštine Kosova se navodi da je predstavnicima međunarodne zajednice jasno stavljeno do znanja da bi otvaranje biračkih mesta za referendum Srbije na Kosovu, značilo kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse. Zbog srpskog referendum, 15. januara se održava i vanredna sednica Skupštine Kosova.

M. M.