среда, 6 јула, 2022

Severna Makedonija: Konstatovana ostavka Zorana Zaeva

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 24 decembra 2021. – Parlament Republike Severne Makedonije konstatovao je ostavku premijera Zorana Zaeva, koja povlači i ostavku cele Vlade.

Ostavku je Zaev podneo u sredu, 22. decembra, a u njoj je naveo da je doneo tu odluku kao logičan korak koji proizilazi iz ishoda na lokalnim izborima u oktobru i kao izraz preuzete odgovornosti za izborne rezultate.

Na premijerskoj funkciji Zaev je bio od 31. maja 2017. godine, a drugi mandat je osvojio na parlamentarnim izborima 15. jula prošle godine.

Konstatovanjem njegove ostavke, počinju da teku ustavni rokovi za izbor nove Vlade.

Prema članu 90. Ustava, predsednik države trebalo bi u roku od 10 dana da overi mandat za sastav Vlade kandidatu, odnosno partijama koje imaju većinu u Sobranju.

Mandatar u roku od 20 dana posle dobijanja mandata, parlamentu podnosi program i predlaže sastav Vlade. Vladu bira parlament većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

Očekuje se da parlamentarna većina predloži za mandatara Dimitara Kovačevskog, koji je nedavno izabran za lidera vladajućeg Socijaldemokratskog saveza umesto Zorana Zaeva.