petak, 2 juna, 2023

Vučić, Rama i Zaev pozvali EU i novu vladu u Berlinu da podrže Open Balkan

Slične objave

Podeli

FRANKFURT, 20. decembra 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev pozvali su Evropsku uniju da podrži inicijativu Open Balkan i izrazili nadu da će je podržati i nova nemačka vlada kao doprinos realizaciji Berlinskog procesa.

“Naša inicijativa Open Balkan je veliki korak u pravcu članstva u EU, koja bi trebalo da je podrži”, napisali su Vučić, Rama i Zaev u zajedničkom autorskom članku za Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

U članku se ocenjuje da je Evropa kontinent, ali i vizija, a da su građani zapadnog Balkana, iako važan deo tog kontinenta i te vizije, predugo ostavljeni da da stoje ispred vrata. “Želja našeg stanovništva da ih zemlje članice prime uvek je iznova poništavana zbog unutrašnje politike zemalja članica, neispunjavanja obećanja i straha od budućnosti. To je dovelo do razočarenja, nestabilnosti, emigracije i izostanka velikih investicija. Mi kao politički odgovorni ljudi tih zemalja možemo da se žalimo, ili da učinimo nešto protiv toga. Odlučili smo se za ovo drugo”, naveli su Vučić, Rama i Zaev.

Oni su napisali da je njihova vizija da prevazidju društvene, ekonomske i trgovinske prepreke koje sprečavaju privredni rast regiona, tako što u svojim zemljama sprovesti četiri evropske slobode. To su, kako se pojašnjava, slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga.

“Iako inicijativa Open Balkan za sada uključuje samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, ona je otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana. Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve naše susede da se priključe i da svojim stanovnicima ponude one prednosti koje mi nudimo svojim”, napisali su Vučić, Rama i Zaev.

“Izmedju nas postoje razmimoilaženja, u nekim političkim pitanjima se ne slažemo, ali smo saglasni da su privreda i četiri evropske slobode put koji regionu donosi nadu i trajni mir”, napisali su naglašavajući da Open Balkan “nije nikakva utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak u pravu članstva”.