nedelja, 4 juna, 2023

Osmani: Dijalog sa Srbijom je važan za stabilnost regiona

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 17. decembra 2021. – Kosovska predsednica Vjosa Osmani poručila je danas da dijalog sa Srbijom vidi kao “važan alat za stabilnost i razvoj regiona” i dodala da će Priština nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ovom procesu.

Osmani je u predstavljanju godišnjeg izveštaja u Skupštini Kosova rekla da “isti pristup ne vidi i iz Srbije”, prenosi Kosovo-online.

“Nažalost, ne vidimo tu spremnost u Srbiji, njihovi ciljevi ostaju isti, iako se njihove strategije mogu promeniti. Srbija ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu i to ne krije u svojoj retorici ili delovanju. Služeći kao odskočna daska za ruske interese u regionu, Srbija ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu, uključujući i Kosovo”, kazala je Osmani.

Dodala je da što se tiče dijaloga, “on ne može da uspe ako ne učimo na greškama iz prošlosti”.

“Dijalog nije i nećemo dozvoliti da se transformiše za status, teritoriju, unutrašnju funkcionalnost i za ustavni poredak naše zemlje. Dijalog sa Srbijom može da se zaključi samo uz obostrano priznanje koje poštuje integritet i teritorijalni suverenitet Kosova”, rekla je Osmani. 

M. M.