utorak, 5 decembra, 2023

Marton: Radetu i Jojića što pre isporučiti Hagu

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 15. decembra 2021. (Beta) – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton zatražio je od državnih organa da što pre postupe u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama i isporuče Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu funkcionere Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno da su zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a i pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

“Zahtevi za njihovo izručenje su sve češći, a poslednji je došao od predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudije Karmela Ađijusa. Želi li Srbija da postane moderna evropska država, mora poštovati svoje međunarodne obaveze”, naveo je Marton u saopštenju.

Prtparol LSV dodaje da je još bitnije da se sveobuhvatno pokrene proces suočavanja za politikom zločina iz devedesetih godina. “Nažalost, ratni zločinci paradiraju medijima, sede u skupštinama, prete i šire svoj otrovni govor mržnje. Vreme je da država reaguje i pokaže da je istinski posvećena reformi društva i saradnji sa svetom”, naveo je Marton.