utorak, 5 decembra, 2023

Nemačka traži uvođenje sankcija protiv Dodika

Slične objave

Podeli

BERLIN, 13. decembra 2021. –  Nemačka nova vlada pozvala je danas Evropsku uniju (EU) da uvede sankcije Miloradu Dodiku članu Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) koji ima cilj povlačenje Republike Srpske, jednog od entiteta, iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH, prenosi Reuters.

“Napori za otcepljenjem su neprihvatljivi, a to takođe znači – i lobirala sam za to ovde – da se postojeći režim sankcija treba koristiti protiv gospodina Dodika odmah”, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock novinarima nakon sastanka EU u Briselu.

Nemačka je i formalno ranije 17. novembra, zatražila od Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) da izradi dokument s predlozima o sankcijama protiv zvaničnika RS-a.

“Dodikov projekt sada preti da uništi arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, izjavio je 15. novembra tadašnji vršitelj dužnosti nemačkog ministra spoljnih poslova Heiko Maas, imenovavši izravno Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH.

Nemački potez je prvi službeni korak preduzet unutar evropske administracije, kako bi se u finalu procesa bili sakncionisani oni koji šire retoriku razgradnje države BiH.

M. M.