ponedeljak, 11 decembra, 2023

Veljanovski: Mediji treba svoj posao da rade profesionalno i da na uravnotežen način predstavljaju sve političke aktere

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. decembra 2021. (Beta) – Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski izjavio je danas u Skupštini Srbije, da će to telo uputiti smernice medijima i apel političkim strankama o ponašanju u predizbornom procesu.

Veljanovski je na konferenciji za novinare Privremenog nazornog tela naveo da su u ta dva dokumenta članovi pobrojali šta treba da se dešava u predizbornom procesu, kao i pre samog raspisivanja izbora. On je stakao da je potrebna promena ponašanja u medijskoj sferi. “Nismo imali dovoljno vremena da to uradimo bar šest meseci pre nego što budu održani izbori, ali postoje objektivne okolnosti zbog kojih se to dogodilo”, naveo je Veljanovski.

Smernice medijima zasnivaju se na medijskim zakonima i dogovorima u međustranačkom dijalogu, odnosno to je neka vrsta podsećanja medijima šta je njihova obaveza. “Da treba svoj posao da rade objektivno i profesionalno, da na uravnotežen način predstavljaju aktere koji učestvuju u političkom životu jer znamo da iskustva govore da do sada nije bilo baš sve u redu”, rekao je.

Veljanovski je dodao da nadzorno telo ne želi da deli medije, već će na isti način uputiti smernice svima. Apel političkim stranakama se odnosi na poziv da učestvuju u programima na svim medijima, iako su podeljeni na one koje promovišu predstavnike vlasti i medije koji pretežno promovišu učesnike iz opozicije. “Selektivno odazivanje medijima nije dobro i to treba promeniti”, kazao je Veljanovski.