ponedeljak, 25 septembra, 2023

Krivokapićev kabinet na proveri u Skupštini Crne Gore

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 1. decembra 2021. (Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je inicijativa za izglasavanje nepoverenja vladi politički marketing za lokalne izbore u Podgorici i da su sve tri stranke vladajuće koalicije saopštile da neće podržati taj predlog opozicije.

Krivokapić je novinarima, nakon panel debate “Zapadni Balkan: Budućnost Evrope je naša zajednička agenda”, rekao da ne vidi da bi iko mogao da preokrene slobodnu volju građana od 30. avgusta. “Volja građana je tada bila uperena protiv režima koji je ostavio mnogo posledica”, rekao je Krivokapić i dodao da je budućnost Crne Gore zagarantovana reformskim pristupom i reformskim programima na kojima je Vlada radila danonoćno.

Vlada je, prema njegovim rečima, ostvarila izuzetne rezultate “u uslovima u kojima obitava”. Mi nismo imali kad da se bavimo marketingom. Mi smo se bavili unapređenjem kvaliteta života. Crna Gora mora da funkcioniše po principu pogleda u budućnost. Ova vlada nudi viziju po kojoj je ta budućnost izvjesna”,naveo je Krivokapić uz poruku da je cilj da pobede programi, a ne lepota i harizmatičnost.

Sve tri koalicije vladajuće većine najavile su da neće podržati inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi. Prvo je to saopštio Demokratski front (DF) koji je najžešći kritičar Vlade premijera Krivokapića, ali je naveo da neće da ruši vladu sa DPS-om. I Demokrate Alekse Bečića su najavile da neće glasati za inicijativu. Danas se oglasila i URA Dritana Abazovića  koja je saopštila da u ovom trenutku Građanski pokret URA nema razloga da glasa za  nepoverenje Vladi.

U opozicionom predlogu koji je 29. novembra dostavljen parlamentu poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), albanskih stranaka, Bošnjačke i dve socijaldemokratske partije, navode da je Crna Gora pod rukovodstvom aktuelne Vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višestranačja.

Prema Ustavu Skupština većinom glasova svih poslanika odlučuje o poverenju Vladi. To znači da je za izglasavanje nepoverenja Vladi neophodan glas 41 poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.