utorak, 6 juna, 2023

Ratni veterani svih sukobljenih strana u ratu u BiH: Prekinuti ratnu retoriku

Slične objave

Podeli

„Dijalog i mir nemaju alternativu“, nagalsili su ratni vetarani, pripadnici sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Ratni veterani svih sukobljenih strana tokom rata u Bosni i Hercegovini 90-ih godina pokrenuli su antiratnu kampanju i peticiju na Internetu pozivajući sugrađane da ih podrže u pozivima političarima da prekinu ratnu retoriku, pretnje ratom i poigravanje sa budućnošću svih građana BiH.

Bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBIH), Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskog veća odbrane (HVO) zajedno su pozvali na zaustavljanje ratne retorike, koja je dosegla vrhunac u toj zemlji, a među građanima podstakla strah, objavila je Al Džazira.

Na internetu je pokrenuta i onlajn peticija, u kojoj građani mogu dati podršku antiratnoj kampanji veterana. Uz uverenje da su najpozvaniji da govore o ratu i njegovim kobnim posledicama, veterani ističu da je njihova uloga mirovnih aktivista jedini ispravan put za normalnu budućnost na ovim prostorima.

U pismu koje su dostavili medijima, veterani podsećaju da je tokom četvorogodišnjih sukoba u Bosni i Hercegovini poginulo oko 100.000 ljudi, a mnoge porodice i danas tragaju za nestalima, dok je ranjeno i raseljeno na stotine hiljada građana.

„Pretnje novim sukobima stvaraju ambijent koji tera ljude iz zemlje, razara ekonomiju, guši izgradnju demokratskog društva i prosperitet“, poručili su veterani. Oni ističu da o ratnoj prošlosti, koja većini ljudi u Bosni i Hercegovini nije donela ništa dobro, treba otvoreno razgovarati, ali samo s ciljem da se istorija ne ponovi, odnosno da se bolna iskustva koja smo svi prošli iskoriste za sprečavanje bilo kakvih budućih sukoba, navodi se u reakciji veterana.

Građane koji su „svesni kakve užase rat nosi“ pozvali su da im se kroz potpisivanje peticije pridruže u suprotstavljanju govoru mržnje i pozivima na rat.

„Nadglasajmo u javnom prostoru one koji rat spominju…“, apeluju ratni veterani u BiH.

(FoNet)