среда, 1 децембра, 2021

Ekološki ustanak pisao ambasadoru Francuske: Zaustavite projekat beogradskog metroa

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. novembra 2021. (Beta) – Pokret Ekološki ustanak i Otvorena građanska platforma Akcija u današnjem otvorenom pismu zamolili su novog ambasadora Francuske Pjera Košara da upotrebi svoj uticaj i obustavi projekat izgradnje beogradskog metroa koji bi potencijalno mogao da ugrozi vodoizvorište Makiš, a na kome rade dve kompanije iz njegove zemlje “Alstom” i “Egis”.

Kako se navodi u otvorenom pismu, od ambasadora su zatražili da “u ime evropske budućnosti Srbije i vladavine prava za koju se nesumnjivo zalaže”, nakon obustave radova otvori razgovore sa građanima i strukom – o jednom drugačijem, uistinu korisnom i značajnom projektu izgradnje metroa, koji bi beogradsko vodoizvorište i Beograd spasao od neminovne katastrofe.

“Planiranom izgradnjom metro stanice, povodom čijih se pogubnih posledica mesecima oglašavaju brojni predstavnici relevantnih institucija, univerzitetski profesori – stručnjaci iz oblasti geologije, rudarstva, hidrologije, hemije, urbanizma, arhitekture – neizbežno će dovesti do nepovratnog zagađenja podzemnih voda te ozbiljnog ugrožavanja vodosnabdevanja ogromne većine stanovnika Beograda i prigradskih područja”, navodi se u saopštenju.

Iz Ekološkog ustanka su istakli da bi vodoizvorište moglo da bude u potpunosti uništeno, ako se na Makiškom polju izgradi naselje do koga će ići metro.

“Budući da je reč o projektu koji je za građane životno ugrožavajući, motivisan isključivo interesom pojedinaca iz vrha vlasti, i koji se realizuje uz brutalno kršenje brojnih zakona Republike Srbije, s nevericom pratimo potpuni nedostatak reakcije diplomatskih predstavništava država koje u projektu učestvuju, među kojima je i Republika Francuska, a koje smatramo da bi prema Beogradu i njegovim stanovnicima morali da imaju odnos posebne odgovornosti”, ocenili su iz tog pokreta.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.