среда, 1 децембра, 2021

Građani protestvovali ispred Skupštine zbog Zakona o eksproprijaciji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. novembra 2021. – U vreme kada je zakazano usvajanje Zakona o eksproprijaciji, Ispred Narodne Skupštine danas se okupilo nekoliko stotina zbog iskazivanja protesta zbog donošenja tog akta.

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije ušli su zgradu parlamenta kako bi predali svoje zahteve, a glavni je povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu iz procedure. Tu su naišli na kordon policije.

Okupljeni građani zvižde i povremeno uzvikuju „Izdaja, izdaja!“. Naspram ulaza u Skupštinu postavljena su dve transparenta “I Rađevina  Jadar i Mačva su Kosovo” i “Nema rudnika neme referenduma”, “AV gazi ustav”…

Skupština slobodne Srbije najavila je održavanje ovog protesta, koji je podržalo i nekoliko uduženja građana.

Predstavnik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović je rekao da to nije samo pitanje litijuma i Jadra, „već da je to pitanje cele Srbije“. Kokanović je rekao i da ekološki aktivisti sa poručja Jadra imaju problem sa prevozom do Beograda, jer, kako je naveo, niko ne sme od ih preveze jer se prevoznici plaše kazni.

Predstavnica udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović je rekla da oni traže povlačenje iz skupštinske procedure Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i da je Zakonom o eksprorijaciji ugrožen svaki stanovnik države Srbije jer je to zakon koji je 99 odsto prepisan od države Kongo“, rekla je Bralović, koja je i predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije, koje okuplja pet ekoloških udruženja.

Prema njenim  rečima, Kongo ima najveća rudna bogatstva, a narod im je među najsiromašnijima. „Ne želimo da ovaj zakon doprinese da Srbija bude, kako kažu, balkanski tigar sa naviše litijuma, a sa nasiromašnijim i najbolesnijim narodom na svetu“, rekla je ona.

Član Skupštine slobodne Srbije Srđan Škoro, ispred zgrde republičkog parlamenta je rekao da se uvođenjem Zakona o eksproprijaciji radi o „uvođenju pljačke i da će pljačka biti ozakonjena“. Radi se o načinu kako da vi svi koji ovo snimate i ja koji ovo govorim ostanemo bez imovine i bez svega, i bez dostojanstva, i bez svega što su naši preci stvarali, rekao je Škoro.

Srđan Škoro i Ljiljana Bralović (foto: portalforum.rs)

On je, podsetivši na Prvi svetski rat, rekao da je narod sa Suvobora tada „slomio kičmu austrougarskoj carevini“, i dodao da taj narod mora ponovo da ustane da, kako je naveo, „slomimo kičmu ovom i ovakvim zakonima“.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ljudi u Srbiji ne pobune, doživeće najstrašnije moguće stvari. „Iza tog zakona je mogućnost da bukvalno u roku od pet dana, ukoliko je to u državnom interesu ili interesu vladajuće stranke neko ostane bez kompletne imovine …vreme je da se probudimo, ovo nije više pitanje politike i stranaka već našeg opstanaka“, rekao je on.

Škoro je pozvao građane da sutra u 18.00 dođu na protest ispred predsedništva Srbije.

Advokat Miloš Janković izjavio je danas da su se predložene izmene Zakona o eksproprijaciji našle pred poslanicima “po ustaljenom maniru” bez prethodne javne rasprave i stručne analize njegovih posledica. Janković je agenciji Beta kazao da tradicija donošenja propisa u skladu s potrebama nosilaca vlasti danas poprima radikalan oblik.

“Izglasavanjem Izmena i dopuna Zakona o ekspoprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji slobodno možemo nazvati ‘Rio Tinto zakonima’, ukazaće se na neodgovoran odnos nosilaca vlasti prema prirodnim bogatstvima Srbije, zaštiti životne sredine i imovini njenih građana”, rekao je Janković.

Na protestu ispred Narodne skupštine bili su predstavnici Demokratske stranke, Narodne stranke i Srpskog pokreta Dveri.

M. Markov