среда, 1 децембра, 2021

Vlada Severne Makedonije ne prihvata ostavku Zorana Zaeva

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 02. novembra 2021. – Stranke vladajuće koalicije u Sjevernoj Makedoniji ne prihvataju ostavku premijera Zorana Zaeva, koju je objavio u nedjelju uveče (31. oktobar) nakon poraza njegove stranke Socijaldemokratskog saveza (SDSM) na lokalnim izborima.

Čelnici Demokratske unije za integraciju (DUI), Pokreta BESA, DPA i drugih manjih makedonskih stranaka rekli su nakon sastanka 1. novembra poslijepodne da vlada mora po svaku cijenu da nastavi da radi na reformama, uključujući otvoreni spor sa Bugarskom i integracije u Evropsku uniju. Većina je stabilna i nema potrebe ići na prijevremene parlamentarne izbore, poručili su.

“Zajedno smo jednoglasno dali podršku parlamentarnoj većini, Vladinom programu za nastavak dosadašnje politike, posebno u pogledu evropskih integracija, reformi, sigurnosti, a premijera Zaeva smo uvjerili da mi, ostali partneri, smo jednoglasni u podršci vladinim politikama”, izjavio je potpredsjednik Vlade Artan Grubi, organizacijski sekretar DUI.

Nakon sastanka premijer u ostavci Zoran Zaev nije razgovarao s medijima. Njegova stranka Socijaldemokratsi savez doživjela je veliki poraz od opozicione VMRO DPMNE u dva kruga izbora 17. i 31. oktobra.

Prema podacima Državne izborne komisije, VMRO DPMNE osvojio je 41 opštinu od ukupno 80 u Sjevernoj Makedoniji, te Skoplje kao zasebnu jedinicu lokalne samouprave. SDSM je osvojio 16 opština, DUI deset, Pokret BESA dvije, Savez za Albance takođe dvije.

“Preuzimam odgovornost za loše rezultate i podnosim ostavku na mjesto premijera, kao i na mjesto predsjednika stranke. Ne mislim da bi trebalo biti prijevremenih parlamentarnih izbora. “Ostaću kako bih organizovao novu vladu s progresivnom većinom koja se može čak i proširiti”, rekao je Zaev, priznajući poraz na izborima.

 

izvor: radio slobodna evropa