četvrtak, 30 marta, 2023

Nemanja Radulović otvorio 53. Bemus

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. novembra 2021. – Koncertom svetski poznatog violiniste Nemanje Radulovića uz pratnju Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Marka Parizota sinoć je u Beogradu počelo 53. izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS).

„Kada su prošle godine mnogi svetski festivali otkazani zbog pandemije BEMUS nije ustuknuo i održan je uz poštovanje epidemioloških mera. Večeras otvaramo 53. BEMUS ponovo u vanrednim okolnostima i neprilikama koje delimo sa čitavim svetom. Nismo se pokolebali u odluci da vam i ove godine ponudimo kvalitetan program i verujem da će selektovani umetnici opravdati vaše i naše poverenje“, rekao je na otvaranju BEMUS-a dirigent i umetnički direktor festivala, Bojan Suđić.

Nemanja Radulović je za beogradsku publiku, koja ga je pozdravila ovacijama, svirao umesto prethodno najavljene pijanistkinje Hatje Bunijatišvili koja je nastup otkazala zbog zdravstvenih problema.

Maestro na violini je sa Filharmonijom izveo Koncert Prokofjeva broj 2, a na programu orkestra su bila i dela Glinke i Rahmanjinova.

Radulović, rođeni Nišlija, međunarodno je priznati umetnik koji je nastupao sa najpoznatijim svetskim orkestrima kao što su Minhenska filharmonija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Tokijski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Montreala, Španski nacionalni orkestar i mnogim drugim. Ove godine postao je ekskluzivni umetnik diskografske kuće Varner klasiks (Warner Classics).

BEMUS traje do 13. novembra, a ceo program je dostupan na sajtu festivala.

Narednih dana u Beogradu će između ostalih nastupati Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije sa baritonom Tomasom Hempsonom i sopranima Aleksandrom Jovanović i Draganom Radaković, kamerni ansambl „13 gudača“, ruski violončelista Denis Šapovalov, Crkvena pevačka družina „Branko“ iz Niša, violinistkinja Kandida Tompson i pijanista Aleksandar Madžar.

Program će biti održan u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu uz poštovanje svih važećih epidemioloških mera.

(Beta/Danas)