ponedeljak, 11 decembra, 2023

Guardian: Kristijan Šmit upozorio na opasnost od raspada BiH

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 02. novembra 2021. – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) upozorio je da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma realna” perspektiva povratka sukoba.

U izvještaju Ujedinjenim nacijama visoki predstavnik za BiH je napisao da ako separatisti iz bh. entiteta Republike Srpske ispune svoju prijetnju da će ponovo napraviti entitetsku vojsku, međunarodne mirovne snage bi trebalo da budu vraćene u većem broju da zaustave mogućnost klizanja ka novom ratu, piše britanski list The Guardian, koji je imao uvid u dokument.

U Bosni i Hercegovini je trenutno raspoređeno 700 vojnika misije Evropske unije, EUFOR-a.

Policija Republike Srpske izvela je prošlog mjeseca “protivterorističke” vježbe na planini Jahorini, odakle je Vojska RS-a bombardovala Sarajevo tokom opsade 1992-95.
“Ovo je jednako otcjepljenju bez proglašenja”, napisao je Šmit u izvještaju dostavljenom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu (Guterres) u petak, 29. oktobra.
On je rekao da Dodikovi postupci “ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog [Dejtonskog mirovnog] sporazuma”.

Visoki predstavnik je rekao da je moguće da će doći do sukoba između bosanskih nacionalnih agencija za provođenje zakona i policije bosanskih Srba.
“Ako se oružane snage BiH rascijepe na dvije ili više vojski, nivo međunarodnog vojnog prisustva bi zahtijevao ponovnu procjenu”, upozorio je Šmit.
„Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi [Dejtonski sporazum], dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije“, rekao je on i dodao: “Izgledi za dalje podjele i sukobe su vrlo realni.”

Član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik prijeti povlačenjem iz institucija na državnom nivou, uključujući vojsku izgrađenu uz međunarodnu pomoć i rekonstituisanjem entitetskih snaga.
Dodik je 14. oktobra rekao da će natjerati Oružane snage BiH da se povuku iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da ako zapad pokuša vojno intervenisati, on ima”prijatelje” koji su obećali da će podržati “srpsku stvar”, podsjeća The Guardian.
Šmitova upozorenja dolaze u trenutku dok se Savet bezbednosti sprema da produži mirovni mandat za snage EU, EUFOR i sjedište NATO-a, glasanjem već u srijedu, 3. novembra.

Rusija je najavila da će blokirati rezoluciju ako se ne uklone sve reference na visokog predstavnika. Rusija nije posdržala izbor Šmita za visokog predstavnika smatrajući da nema mandat jer ga nije ovjerio Savjet bezbjednosti UN-a, ali i zato što smatraju da Ured visokog predstavnika u BiH treba ugasiti.

To su zatražili i u Rezoluciji pred VSUN u čemu su zajedno s Kinom ostali usamljeni, jer na glasanju 22. jula nisu dobili više nijedan glas za.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući kritike koje je na račun Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika izneo visoki predstavnik u BiH u svom izveštaju, Vučić je rekao da se još nije upoznao sa svim detaljima ali da se njemu čini da je upravo Republika Srpska ta koja se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

“Kada su rastakali bivšu Jugoslaviju rekli su da svi, pa i pokrajine, mogu da se odvoje ali ako Srbi žele da se odvoje, onda je to nemoguće. Napravljen je izuzetak u poštovanju međunarodnog prava i zato je meni smešno kada pričaju o nekim visokim vrednostima i pravu na samoopredeljenje. A kada dođemo do prava Srba i njihovog prava na samoopredeljenje onda čujete: ‘Vi Srbi u ćošak. Ćutite, krivi ste za sve i nemate pravo na mišljenje’”, rekao je.

Vučić je rekao da se to dešava svaki put kada Srbija jača i kada izbije na čelo po ekonomskim kriterijumima, a ne samo po pitanju broja stanovnika i veličini teritorije.
“Moramo da razumemo situaciju u svetu a ne da kukamo i plačemo. Ne možemo da menjamo granice danas ali možemo da se borimo za napredak ekonomije i to je rešenje za nas”, zaključio je predsednik.