ponedeljak, 11 decembra, 2023

Samit G20: Apel za ubrzanje vakcinacija u siromašnim zemljama

Slične objave

Podeli

RIM, 30. oktobra 2021. (Beta-AP) – Italijanski premijer Mario Dragi otvorio je danas samit lidera G20 apelujući na ubrzanje vakcinacije u siromašnim zemljama. On je istakao da je nejednakost u pristupu vakcinama između bogatih i siromašnih država “moralno neprihvatljiva”. Dragi, koji je domaćin dvodnevnog samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju u Rimu, rekao je da je samo tri odsto ljudi u najsiromašnijim zemljama sveta vakcinisano, dok je 70 odsto u bogatim zemljama primilo bar jednu dozu.

Klimatske promene, vakcine, ekonomski oporavak, međunarodno oporezivanje su teme o kojima će razgovarati lideri G20 na prvom samitu kome prisustvuju uživo od početka izbijanja pandemije. Jedino predsednici velikih ekonomskih igrača Kine i Rusije, Si Djinping i Vladimir Putin, na samitu u Rimu učestvuju putem video veze.

Italijanski premijer je poželeo dobrodošlicu liderima Grupe 20 u rimskom Kongresnom centru  “Nuvola”. Uvodna sesija posvećena je globalnom zdravstvu i ekonomiji, dok će se na marginama skupa razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je uoči samita pozvao lidere G20 da prevaziđu “opasan nivo nepoverenja” i među sobom i sa zemljama u razvoju i ponovo “stave na dobar put” svetske napore za ograničenje klimatskog zagrevanja. On je istakao “posebnu odgovornosti” zemalja G20, koje predstavljaju najveći deo svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Većina šefova država i vlada koji koji učestvuju na samitu G20 u Rimu otputovaće u Glazgov na samit COP26 posvećen klimatskim promenama.