ponedeljak, 11 decembra, 2023

Evroparlamentarci traže odgovore o navodnoj pristrasnosti Varhejija u korist Srbije

Slične objave

Podeli

BRISEL; 30. oktobra 2021. (Beta) – Poslanici Evropskog parlamenta (EP) upitali su Evropsku komisiju kada će istražiti izveštaje i tvrdnje svojih zaposlenih da je komesar za proširenje Oliver Varheji uticao na ublažavanje tona u izveštajima o napretku država kandidata, posebno favorizujući Srbiju.

Poslanici tri političke grupacije u EP tražili su od Evropske komisije odgovor na pitanje “kada će istražiti izveštaje i tvrdnje da je Varheji ignorisao pitanja koja se odnose na vladavinu prava u susednim državama”, navodi televizija N1. Odgovor je zatražilo 12 poslanika iz grupa Socijaldemokrate, Zeleni/Evropska slobodna alijansa i Obnovimo Evropu, medju kojima su Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Tineke Strik i Tomas Vajc.

Poslanike zanima na koji način će se Komisija odnositi “prema otkrićima zasnovanim na višestrukim izvorima iz vrha Evropske komsije i internim dokumentima” i koje će mere preduzeti da “vrati poverenje i osigura nepristrasnost i integritet procesa proširenja”.

Oni od Komisije traže i garancije da je najnovija procena o napretku Srbije u evrointegracijama izvršena na osnovu objektivnih kriterijuma.
“Ako jeste, kako se objašnjava nesklad između ocene vladavine prava u izveštaju Komisije i ocena kredibilnih aktera, kao i internih prepiski visokih zvaničnika Komisije, u kojima se tvrdi da su komesar Varheji i njegov kabinet izvršili politički uticaj na izveštaj”, navode poslanici.

List Politiko je 5. oktobra objavio tekst u kojem je optužio Varhejija da forsira ulazak Srbije u EU bez ispunjavanja kriterijuma i nauštrb drugih država kandidata za članstvo, i da time navodno ne vodi politiku Evropske komisije, već “svog pravog šefa (madjarskog premijera) Viktora Orbana”.

Poslanici traže i odgovor Komisije na interna dokumenta koja, kako navode, “dokazuju da je kabinet komesara Varhejija tražio da rečnik o pravima LGBTIQ+ osoba bude uklonjen iz dokumenata Evropske komisije”.