среда, 1 децембра, 2021

NUNS: Pretnje Zorana Ćirjakovića moraju da se zaustave

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. oktobra 2021. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas nadležne da utvrde, pronađu i procesuiraju osobu koja stoji iza pretnji i uvreda na račun novinarki Jovane Gligorijević i Snežane Čongradin, kao i istoričarke Dubravke Stojanović i književne kritičarke Jelene Lalatović.

U saopštenju NUNS-a navedeno je da su pretnje upućene sa naloga ‘Autošovinizam voč poništenog Džendera Vukadinovića’ na Tviteru, a NUNS dodaje da opravdano sumnja da taj nalog koristi Zoran Ćirjaković. “Pored pretnji koje povremeno upućuje, lice koje stoji iz Tviter naloga na ovaj način nastavlja da proganja novinarke, posebno Jovanu Gligorijević”, navodi NUNS.

Nezavisno udruženje navodi da je tokom večeri 20. oktobra autor pisao o tome da tim ženama želi sve najgore sem silovanja i kiseline u lice i podsetio da je sa istog naloga pre skoro godinu dana pretnja upućena i zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN Vesni Mališić, kada je indiriktno pozvano na njeno ubistvo.

Jula 2019. godine Jovana Gligorijević, Snežana Čongradin, Isidora Petrović, Dubravka Stojanović, Adriana Zaharijević i Jelena Lalatović uputile su otvoreno pismo javnosti u kojem su jasno i precizno ukazale na kontinuirani teror koji je nad njima sprovodio Ćirjaković.

NUNS ocenjuje da govor mržnje i pozivanje na linč ne bi smeli da budu sastavni deo uobičajene komunikacije među ljudima koji različito misle. Udruženje poziva policiju i tužilaštvo da što pre pronađu i procesuira osobu koja se nalazi iza ovog naloga. NUNS će o ovom slučaju obavestiti nadležne organe, uneti ih u Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njima međunarodne organizacije.