четвртак, 21 октобра, 2021

Rebić prošao poligraf, sud i tabloidi nezadovoljni

Slične objave

Podeli

BEOGRAD 13. oktobra 2021. – Vladimir Rebić, direktor policije, pristao je na igru dobro znajući da u njoj ne može da pobedi, on je prihvatio da bude poligrafski ispitivan na osnovu optužbi prvookrivljenog u postupku Jovanjica i kako je predstavljeno javnosti – poligraf je prošao.

Međutim, kako nalazi poligrafa nisu prihvatljivi u sudu, tako isto nisu prihvatljivi ni u tabloidnom sudu koji je uspostavljen u prethodnih devet godina. Rebićevi odgovori, iako klasifikovani, završili su u rukama glavnog urednika Informera Dragana Vučićevića koji ih je pročitao u emisiji na programu televizije Pink.

Poznavaoci prilika smatraju da je Rebić postao “nepodoban” kandidat iz razloga što je postavljen na mesto direktora policije u vreme kada je Nebojša Stefanović bio na čelu tog ministarstva. Nakon zaoštravanja odnosa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gotovo svi kadrovi koje je Stefanović postavio su smenjeni, pa se očekuje da će tako biti i u slučaju Rebića.

Vladimir Rebić se na poligrafskom ispitivanju našao nakon što je Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica na kojoj je pronađeno 1,6 tona kanabisa, po izlasku iz pritvora javno rekao da su mu policijski inspektori nudili da potpiše dokument u kojem bi kao svoje poslodavce označio brata predsednika Srbije Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića, i dalje neosuđivanog biznismena sa Kosova. Rebić je javno rekao da veruje svojim policajcima koji su dva puta prošli poligrafsko ispitivanje na okolnosti hapšenja Koluvije. Na ovu njegovu izjavu odgovorio je Vladimir Đukanović, Koluvijin branilac i predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe tvrdivši da Rebić ne govori istinu i da “pokušava da se izvuče iz cele ove priče”.

Ova matrica neodoljivo podseća na period koji je prethodio Rebićevom postavljanju na mesto direktora policije. Naime, 2014. godine, Darko Šarić, nepravosnažno osuđeni narko diler u sudnici je optuživao Rodoljuba Milovića, tada načelnika Uprave kriminalističke policije da mu je podmetnuo dokaze. Milovića je u tom trenutku pratila i optužba da je učestvovao u nelegalnom prislušivanju tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandara Vučića. I iako je Milović prošao poligrafsko ispitivanje, a optužbe za prisluškivanje nikada nisu materijalizovane u nekakvoj optužnici, zajedno sa još četiri načelnika policijskih uprava je smenjen.

Osim što je prepisan, metod za diskreditaciju rukovodećih ljudi u policiji je i nezakonit. Iako predstavnici vlasti i urednici tabloida rutinski iznose u javnost poverljive podatke, nije zgoreg podsetiti da se radi o krivičnom delu. Naime, Zakon o tajnosti podataka propisuje da se za neovlašćeno odavanje poverljivih podataka ide u zatvor. Primera radi, za odavanje podatka koji je klasifikovan sa “strogo poverljivo” kazna iznosi od šest meseci do pet godina. Ironično, upravo Vladimir Rebić ima ovlašćenja da naloži istragu koja bi ustanovila ko je iz policije dostavio medijima njegove odgovore.

M. M.