nedelja, 28 maja, 2023

Tužilaštvo u Hagu traži doživotni zatvor za Stanišića i Simatovića

Slične objave

Podeli

Tužilaštvo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu (Mehanizam) zatražilo je od Žalbenog veća da Jovicu Stanišića i Franka Simatovića osudi na doživotni zatvor. Tužilaštvo je podnelo žalbu na prvostepenu presudu kojom su nekadašnji čelnici Državne bezbednosti Srbije osuđeni na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Kako je javio Tanjug, tužilaštvo u žalbi, koja ima 680 strana, traži da se Stanišić i Simatović proglase krivim i za udruženi zločinački poduhvat. Prema ranijim najavama, i odbrana Simatovića i Stanišića podneće žalbu. Simatović i Stanišić su u ponovljenom suđenju proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata.

Haški tribunal je maja 2013. prvostepenom presudom Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Žalbeno veće Tribunala u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje. Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017. godine, a prvooptuženi Stanišić nije prisustvovao suđenju jer pušten na lečenje u Srbiji, pošto je utvrđeno da on pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

(Danas)