utorak, 26 septembra, 2023

Navaljni pozvao pristalice da se ne obeshrabre

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 21. septembra 2021. (Beta-AFP) – Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je danas svoje pristalice da se ne obeshrabre uprkos pobedi vladajuće partije na parlamentarnim izborima ocenivši da su izbori ukradeni.

Jedinstvena Rusija, partija predsednika Vladimira Putina osvojila je 49,82 odsto glasova na izborima čime joj je obezbeđeno više od dve trećine mesta u donjem domu ruskog parlamenta Duma, dovoljno za izmenu Ustava.

Navaljni i njegovi saveznici koji nisu mogli da učestvuju na izborima pošto je vlast njihov pokret klasifikovala kao ekstremistički, usvojili su strategiju prema kojoj su ohrabrivali Ruse da glasaju za kandidate najbolje plasirane da pobede kandidate vlasti. To takozvano “inteligentno glasanje” bi prema opoziciji imalo veliki uspeh posebno u Moskvi, ali je sprečeno masovnim proneverama.

“Naš rezultat je glupo ukraden, izmenjen na najprimitivniji mogući način”, napisao je u instagram poruci Navaljni, koji trenutno služi zatvorsku kaznu. On je rekao da borba protivnika Kremlja nije sprint nego “dugi i teški maraton”. Rekao je da je glavna lekcija ovih izbora to da pristalice vlasti nisu više većina u zemlji i da mogu da opstanu samo varanjem.

Opozicija smatra da su rezultati onlajn glasanja u Moskvi falsifikovani čime je omogućeno da se preokrene nepovoljan trend za Jedinstvenu Rusiju primećen prilikom prebrojavanja papirnih lističa. Kritičari Kremlja i nevladina organizacija Golos takođe su ukazali na masovne pronevere, uključujući manipulaciju sa listićima, pritiske da se glasa, isključenje posmatrača prilikom prebrojavanja itd.

Izborna komisija je odbacila te optužbe ocenivši da su izbori bili transparentni.