nedelja, 28 maja, 2023

Jedinice Rosu na prelazima Jarinje i Brnjak, sutra sednica Veća za nacionalnu bezbednost

Slične objave

Podeli

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.Još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić – Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova. Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju obavestila je srpsku policiju da će oduzimati tablice-sa-oznakama sa severa Kosova. Priština planira da počne da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju svojim.

Građani se okupljaju u Leposaviću

Na putu između Zvečana i Leposavića, kod Balabana, raspoređeno je više oklopnih vozila specijalne jedinice Policije Kosova koja, kako saznaje RTV Kim, jutros nisu zaustavljala vozila sa srpskim registarskim oznakama. Međutim, u Leposaviću su počela okupljanja građana a parkirano je i više kamiona srpskih privrednika.

Kako javlja RTV Kim, na putu ka Leposaviću pojačano je prisustvo policijskih patrola. U samom Leposaviću počelo je okupljanje građana, a parikrano je više kamiona privrednika iz ovog kraja, kao i automobila. Očekuje se da građani krenu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Simić (Srpska lista) potvrdio da su jedinice ROSU na prelazima Jarinje i Brnjak

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da je na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje raspoređeno više od 20 vzila specijalnih jedinica kosovske policije. On je  za TV Pink kazao da su na tim prelazima raspoređena većinom blindirana vozila, kao i da pripadnici jedinice ROSU nose „duge cevi“.

„Građani na severu Kosova su uznemireni ovom demonstracijom sile. Predsedništvo Srpske liste je jutros zasedalo i pozvalo građane da ne nasedaju na provokacije jer Priština želi destabilizaciju prilika“, kazao je Simić.

Navodeći da je akcija povezana sa temom registarskih oznaka, potpredsednik Srpske liste je ocenio da je namera prištinskih vlasti da Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući slobodu kretanja. „Ovo je brutalno kršenje Briselskog sporazuma, ali se nadam da će se pronaći političko rešenje“, kazao je Simić.

Sutra sednica Veća za nacionalnu bezbednost Srbije

Predsjednik Srbije Alesandar Vučić zakazao je za sutra u 10 sati sednicu Veća za nacionalnu bezbednost, a na dnevnom redu biće dešavanja na Kosovu.

Prema našim izvorima bliskim Vladi Srbije na stolu će se naći analiza poslednjih napada na Srbe na Kosovu, kao i najnovija odluka o skidanju tablica s automobila na severu Kosova, kojom je vlast Albina Kurtija, navode srpski mediji, dovela Kosovo na rub novih sukoba.

(Beta/D. B.)