četvrtak, 21 septembra, 2023

Dodik: Nema odluka u Predsjedništvu dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 31. avgusta 2021. – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH nije donesena nijedna odluka, ističući da učestvovanje u radu nije blokada i da je učešće moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rješenja o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

– Ovaj zakon je neodrživ i NSRS ga je ukinula na prostoru Republike Srpske. Ozbiljno se spremamo da provedemo takav nalog Parlamenta Srpske – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je naveo da je na sjednici bio niz političkih i vojnih pitanja, ističući da nijedna odluka nije donesena te da će se neke tačke ponovo naći na dnevnom redu sljedeće sjednice. Dodik je rekao i da se na sjednici vidjelo da dva člana Predsjedništva BiH djeluju sinhornizovano i jedinstveno, ali da postoje zakonske i ustavne procedure koje se moraju poštovati.

– Ako ne bude dogovora o rješenju za nemetnuto pitanje, neuvažavanje Republike Srpske i rješenje pitanja izmišljenog visokog predstavnika (Kristijana Šmita) ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sjednici glasati protiv, što znači da će to otići na sjednicu NSRS i NSRS će se odrediti o tim pitanjima – istakao je Dodik.

On je rekao i da se juče konsultovao sa predsjednikom Parlamenta Srpske Nedeljkom Čubrilovićem te da je rečeno da je učešće na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH u skladu sa zaključcima NSRS. – Konsultovao sam se oko načina rada sa predsjednikom NSRS, poštujemo zaključke Narodne skupštine i tu nema izuzetaka. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i nije ispoštovana procedura njegovog imenovanja – istakao je Dodik.

Dodik je rekao i da Predsjedništvo nije donijelo odluku da sutra ide na Bledski strateški forum u Sloveniji, te da će organizatorima foruma uputiti pismo i skrenuti pažnju na to. Istakao je da će eventualni odlazak tamo biti privatna stvar onih koji odu i oni neće moći da zastupaju BiH ni po jednom stavu. On je potvrdio da su članovi Predsjedništva BiH dobili poziv i da je trebalo da donesu odluku, ali da ništa nije dogovoreno, pa se “u Sloveniji ne može govoriti bilo šta što nije dogovoreno”.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, pozdravio je odluku opozicionih stranaka u Srpskoj o jedinstvu. – Ostaćemo i dalje u toj vrsti zajedništva. Za naše postupanje nije potrebna opozicija, ali je dobro da budu tu jer je za naš srpski narod važan osjećaj zajedničkog djelovanja na opasnost koja dolazi sa strane – rekao je Dodik.

(RTV Republike Srpske)