utorak, 6 juna, 2023

Šabić: “Predlozi zakona suprotni interesima građana”

Slične objave

Podeli

Šabić je za agenciju Beta, rekao da je “najavljeno brzo i od očiju javnosti gotovo sakriveno” razmatranje tih predloga u skupštini “u direktnoj suprotnosti sa samom suštinom instituta autentičnog tumačenja” i da predstavlja zloupotrebu tog ustavnopravnog mehanizma.

“Sasvim je neozbiljno da nam skupština u bilo kakvom sastavu a pogotovo u ovakvom, žalosno nekompetentnom kakav je aktuelni sastav, tumači da u zakonima koji su kao zakon o obilgacionim odnosima u primeni više decenija, navodno postoje nejasnoće koje ona mora da otkloni”, naveo je bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić je ocenio je da najavljeno tumačenje predstavlja “loše prikriveno retroaktivno menjanje zakona” kojim se “potpuno relativizuje, praktično eliminiše obaveza banaka ili finansijskih organizacija da građane i druge koji kod njih uzimaju kredite objektivno informišu specifirajući im razloge koji opravdavaju iznos naknada i raznih drugih troškova koje im povodom kredita naplaćuju”.

“Osim što se građanima koji kredite često uzimaju u iznudici uskraćuje pravo da budu potpuno informisani o svim relevantnim okolnostima, takvim tumačenjem se i prejudicira ishod velikog broja sudskih sporova koji su u toku a koje su korisnici kredita zbog neobrazloženih a velikih troškova povodom kredita a pokrenuli. To će građane uz gubitak sporova čiji je uspeh bio izgledan izložiti i plaćanju ne malih, sudskih sporova”, dodao je Šabić.