sreda, 29 marta, 2023

Spahović: Vlast utiče na pravosuđe

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. juna 2021. (Beta) – Advokat i nekadašnji državani pravobranilac Sead Spahović ocenio je da će pritisak izvršne vlasti na sudstvo i tužilaštvo biti pojačan, jer ne kontroliše pravosuđe koliko bi htela.

“To se vidi i po tome što je pravosuđe često meta partijskih gaulajtera, koji vređaju sudije i tužioce i optužuju ih za mito, iako su sami korumpirani”, rekao je Spahović za nov i broj nedeljnika NiN.

Prema njegovim rečima, u pravosuđu ima vrlo kompetentnih ljudi i oni su enklava profesionalnog i poštenog odnosa prema svom poslu. Spahović navodi i da generalno postoje dva načina kako vlast utiče na pravosuđe. “Prvi, vaninstitucionalni, kada vlast vrši pritisak preko svojih medija, u kojima se naručuju presude, objavljuje ko je kriv, ko je lopov, ko je ukrao milione. Drugi, kada u predmetima koji su u toku vlast utiče preko predsednika sudova ili šefova tužilaštva”, naveo je Spahović.

Kod nas je institucija predsednika suda politička funkcija i na tom mestu se, nažalost, ne traži kompetencija, nego da budeš kao protočni bojler, što ne znači da nema predsednika sudova koji su vrhunski pravnici i nisu baš laki za obradu. Spahović je ocenio i da je kriminal ovde srastao sa izvršnom vlašću. “Njih ne interesuje Skupština, jer oni ne teže zakonitom delovanju. Skupština interesuje tajkune, kako bi mogli legalno da se bogate. Kriminalcima trebaju MUP, BIA, VBA i Uprava carine. Nemaju oni vremena da se bave sudijama. Oni idu na to da ne dođe do suđenja”, rekao je Spahović.