четвртак, 26 маја, 2022

EU: Nema mogućnosti za održavanje samita sa Putinom

Slične objave

Podeli

Lideri EU pozvali su Rusiju da pokaže “konstruktivnije angažovanje” i “prekine akcije protiv EU i zemalja u njenom susedstvu”.

Angela Merkel, nemačka kancelarka, rekla je: “Danas nije bilo moguće da se dogovorimo da odmah održimo sastanak na vrhu”, koja se zalagala za takav sastanak uz podršku Francuske.
Ona je, medjutim, istakla da je “važno da se dijalog održi i da se radi na formatu ovog dijaloga”. Lično bih volela da je bilo “smelijih rezultata”, rekla je Merkel.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, rekao je da “podržava Nemačku i Francusku za dijalog na najvišem nivou sa Rusijom”.
“Sada je neophodno precizirati koji kanali dijaloga mogu biti korisni”, rekao je Kurc posle samita.

Belgijski premijer Aleksander De Kro rekao je da se odnos sa Rusijom ne može ograničiti na ekonomske sankcije i proterivanje diplomata.
“U jednom trenutku morate da se sastanete za stolom”, dodao je belgijski premijer.

U zaključcima sa samita se navodi da će se dijalog voditi “u oblastima od interesa za EU”, a evropski lideri će razmotriti “formate i uslove ovog dijaloga sa Rusijom”.

Kremlj je danas saopštio da je “sa žaljenjem” primio vest da EU odbacuje francusko-nemačku ideju o ponovnom pokretanju dijaloga sa Rusijom na samitu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Predsednik Putin ostaje generalno za uspostavljanje radnih odnosa izmedju Moskve i Brisela”, rekao je portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.